5 Eylül 2013 Perşembe

90 BİN EVİN 1 YILLIK TÜKETİMİNİN 1500 KATI
Mills’e göre ICT’nin dünyanın üretilen enerjisinden aldığı pay yüzde 10’a ulaşmış durumda. Bu da yılda 1500 tera-watt saate (1 tera-watt saat 1 trilyon watt saat) tekabül ediyor. Bir başka kıyaslamayla 1 tera-waat saat, ortalama 90 bin evin 1 yıllık enerji tüketimine denk geliyor. Bu eko sistemdeki enerji tüketimin aslant parçası ise, internete ev sahipliği yapan dev server’lara gidiyor.
Bunların yüksek enerji tüketiminin en önemli nedeni ise aydınlatma ya da klima gibi enerji tüketicilerinden farklı olarak 365 gün 24 saat aralıksız çalışmaları.
PİLİ BİTMEK ÜZERE OLAN HERKES FARKETMİŞTİR
TIME dergisi konu ile ilgili haberinde, "iPhone’un da az pili kalmışken acil ihtiyacı olan herkes de farkına varmıştır ki, ister 3G ister kablosuz ağ üzerinden olsun internet bağlantısı müthiş enerji tüketiyor. ‘Bulut’ işlemlerin sayısı artıkça daha fazla cihazımızı kablosuza bağlıyoruz ve buda tüketimi artırdıkça artırıyor.’’açıklaması yapılıyor.
Mills, bir filmi DVD’ye kaydedip posta yoluyla izleyiciye göndermekle, onu internet üzerinden yüksek kalitede izlettirmek arasındaki muazzam enerji tüketimi farkına dikkat çekiyor.
İNTERNET ÇAĞINDA BİLE KÖMÜRÜN ROLÜ ÇOK BÜYÜK
Peki Mills’in bilimsel makalesinin başlığındaki ‘kömür’ün konuyla ilgisi ne? Öncelikle bu bilimsel çalışmanın sponsorları Amerikan Ulusal Madenciler Birliği ile Temiz Kömür Elektriği Koalisyonu. Kömür hala dünyadaki en büyük elektrik üretimi kaynağı. Yani, internet çağının nimetlerini yaşamamızda kömürün rolü hala çok büyük.
"Eğer Mills’in verdiği bilgiler doğruysa’’ diyor Breakthrough ve ekliyor: "ICT, elektriği kullanma yöntemimizi temelden değiştiriyor. Enformasyon sektörü için, kömürden daha ucuz ve temiz bir elektrik kaynağı bulmaya ciddi ihtiyacımız var.’’

0 yorum:

Yorum Gönder